Centru media
« Inapoi la centru media
25 Jan 2013

Stire: Spoturile radio trebuie insotite de informatii referitoare la drepturile de autor

Incepand cu data de 01.02.2013, toate spoturile radio trebuie insotite de informatii referitoare la drepturile de autor.

Statiile radio membre in cadrul Departamentului de Radio al BRAT au hotarat ca, incepand cu data de 01.02.2013, sa nu mai accepte comenzi de publicitate in care spoturile radio aferente nu sunt insotite de informatii referitoare la drepturile de autor ale pieselor muzicale utilizate in realizarea acestora. In caz contrar, aceste spoturi vor fi amanate la difuzare pana la primirea informatiilor necesare.

Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a necesitatii transmiterii informatiilor cu privire la drepturile de autor catre autoritatile competente, in conformitate cu prevederile Legii nr. 8/1996 privitoare la organismele de gestiune colectiva, Metodologiei O.R.D.A. avand ca obiect utilizarea prin radiodifuzare a operelor muzicale de catre organismele de televiziune si radiodifuziune, si Metodologiei privind remuneratia artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme.

Pentru a sprijini acest demers al membrilor sai, BRAT a dezvoltat un modul special integrat in aplicatia de monitorizare care permite atat declararea informatiilor privind drepturile de autor precum si realizarea de rapoarte cu acestea. Aplicatia poate fi accesata pe baza de username si parola la adresa https://mip.brat.ro.

Decizia reprezentantilor statiilor radio s-a concretizat intr-un document ce urmeaza a fi trimis in scop informativ catre agentiile si clientii de publicitate. Statiile semnatare ale acestui document sunt Kiss FM, Magic FM, Rock FM, ProFM, Dance FM, Music FM, Europa FM, RADIO 21, Smart FM, Vibe FM, Radio Zu, Romantic FM. Documentul semnat in format pdf poate fi descarcat de pe aici.