Scrisoare deschisa: Scrisoare deschisa catre primarul Craiovei

Presedintele BRAT, Silviu Ispas, a transmis astazi o scrisoare deschisa primarului Craiovei, Lia-Olguta Vasilescu, in legatura cu intentia acesteia de a inchide o retea de chioscuri de distributie a presei scrise. Textul scrisorii poate fi citit mai jos.

În atenÈ›ia doamnei primar OlguÈ›a Vasilescu
 

Scrisoare deschisă

 
Stimată Doamnă Primar,
 
Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), organizaÈ›ia care reuneÈ™te peste 200 de instituÈ›ii de media, agenÈ›ii È™i companii,  vă solicită să reveniÈ›i asupra deciziei de a rezilia contractul cu Mediapress Investment SRL, companie care gestionează cea mai mare parte a chioÈ™curilor de ziare din oraÈ™ (aproximativ 70%), să demaraÈ›i discuÈ›ii cu aceasta pentru reglementarea situaÈ›iei, iar în cazul în care nu ajungeÈ›i la o înÈ›elegere, să promovaÈ›i o soluÈ›ie care să permită în continuare difuzarea presei în Craiova, înainte de încetarea colaborării cu prestatorul respectiv.

Adunarea Generală a BRAT a evaluat în cadrul È™edinÈ›ei de astăzi această intenÈ›ie a dvs, anunÈ›ată È™i pe site-ul Primăriei, È™i consideră că, dacă va fi aplicată, măsura va reprezenta o lovitură data difuzării presei locale È™i naÈ›ionale, libertății presei în general È™i dreptului la informare al cetățenilor.

În document publicat pe site-ul Primăriei Craiova, argumentaÈ›i că în chioÈ™curile de ziare se comercializează È™i tutun È™i băuturi răcoritoare, precum È™i faptul că dimensiunile construcÈ›iilor sunt mai mari decât cele prevăzute prin contract.

Potrivit informaÈ›iilor furnizate de organizaÈ›ia ActiveWatch, contractul pe care îl aveÈ›i cu compania nu prevede în mod expres interdicÈ›ia de a comercializa astfel de produse. În ce priveÈ™te dimensiunile chioÈ™curilor, sunt aceleaÈ™i din 2011 È™i că, la momentul respectiv, Primăria nu a contestat certificatele de urbanism ale acestora.

În concluzie, facem apel să identificaÈ›i È™i să aplicaÈ›i o soluÈ›ie care să nu afecteze funcÈ›ionarea È™i libertatea presei, precum È™i liberul acces la informare al locuitorilor Craiovei.
 
Silviu Ispas
Președinte BRAT